TOP LISTA

1. ELENA FERRANTE, GENIJALNA PRIJATELJICA

Pedesete godine prošlog stoljeća. Na ulicama siromašnog predgrađa Napulja upoznat će se dvije djevojčice, Elena i Lila. Jedna blaga i željna priznanja onih koji je okružuju, druga žestoka, nepokolebljiva i samosvjesna do najmanjeg atoma svog bića. Dvije djevojčice tu će započeti kompleksno, ali iznimno prijateljstvo koje će odrediti njihove sudbine. „Genijalna prijateljica“ – prvi dio tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture – misterioznoj Eleni Ferrante donio je svjetsku slavu i oduševljenje kritike. Brojni kritičari ovaj senzacionalni ciklus o životu i kompleksnom prijateljstvu dviju iznimnih žena, ali i impresivnoj fresci društva, proglašavaju jednim od najvažnijih proznih tekstova objavljenih posljednjih desetljeća.

2. GUILLAUME MUSSO, ZATO ŠTO TE VOLIM

Petogodišnja Layla nestala je u jednom trgovačkom centru u Los Angelesu. Potpuno slomljeni, njezini roditelji nisu u stanju sačuvati brak i razilaze se. Pet godina kasnije, Layla je pronađena točno na onom mjestu na kojem joj se izgubio trag. Živa je, ali iz potpuno nejasnog razloga – ne govori. Neopisivu radost što se malena vratila uskoro istiskuju mučna pitanja. Gdje je bila sve to vrijeme? S kim? I konačno... Zašto se vratila?

3. JO NESBØ, PONOĆNO SUNCE

Međunarodno priznati autor donosi nam uzbudljivu priču o muškarcu koji bježi od osvete, odbjeglom plaćeniku koji odlazi daleko iznad Arktičkoga kruga, gdje vječno sunce može potpuno izludjeti čovjeka. Nesbø ovdje gradi lik neobičnog kriminalaca, čovjeka koji je pristao raditi posao utjerivača dugova i ubojice samo kako bi spasio život svom teško bolesnom dijetetu.

4. MARINA STEPNOVA, LAZAROVE ŽENE

Obiteljska saga „Lazarove žene“ počinje s prvim godinama 20. stoljeća i nastavlja se do našeg doba. To je doista u pravom smislu obiteljska saga u kojoj svaka od žena iz naslova knjige – Marusja, Galina Petrovna i Lidočka – zauzima, uz izvjesno preklapanje, određeni povijesni period i određeno mjesto u životu matematičkog genija Lazara Lindta. Roman Marine Stepnove alegorijski je, apstraktan prikaz povijesti, ljubavi, ne-ljubavi i posljedica sovjetskog načina života na psihu likova u knjizi. Lazar Lindt je u izvjesnom smislu gotovo slučajan lik, koji u početku osjeća (neuzvraćenu) ljubav prema Marusji, ženi svog mentora, potom se ženi suviše mladom i nezrelom Galinom Petrovnom te napokon uživa status mitske figure u životu svoje unuke Lidočke, čija se majka utopi u prvom poglavlju knjige pa je ona prepuštena odgoju hladne Galine Petrovne.

5. PAULA HAWKINS, DJEVOJKA U VLAKU

Rachel svako jutro putuje vlakom na posao. Zna da će svaki dan vlak stati uvijek na istom semaforu, s pogledom na niz vrtova iza kuća. Jedna će joj kuća posebno zapeti za oko.Umislit će si da poznaje njezine stanare i nazvat će ih Jess i Jason. Njihov život, kako ga ona vidi, savršen je, za razliku od njezina. A onda će se dogoditi nešto šokantno. Samo na minutu, prije nego što vlak krene dalje Rachel će shvatiti da život idilične obitelji nije tako savršen.Sve će se promijeniti, savršena će obitelj završiti na naslovnicama novina, a Rachel u njihovoj kući i postati dio života koji je dotad samo gledala iz vlaka. Savršeno napisan i pripovjedački genijalno zamišljen roman.

6. KRISTIAN NOVAK, ČRNA MATI ZEMLA

Velik i nezaobilazan roman koji pokazuje raskoš talenta i umijeća autora koji će, nastavi li pisati, postati jedan od najznačajnijih suvremenih domaćih autora. „Črna mati zemla" roman je o uspješnom mladom piscu, Matiji Dolenčecu, koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča. Roman o osobnom putovanju iz osvijetljenog, otuđenog, neobaveznog i urbanog u tamno, blisko i ruralno.
Potisnuta pak priča Dolenčecova života traumatična je priča o njegovu djetinjstvu u međimurskom selu, o smrti oca, o osam samoubojstava, dva demona, gubitku prijatelja, o velikim mitovima i lokalnim legendama, o otvorenom povijesnom prijelomu 1991., svakodnevnim lažima, o osjećaju krivnje, o okrutnosti, samoći i ljubavi.

7. MARINA VUJČIĆ, SUSJED

Jedna prosječna žena srednjih godina, podstanarka u prosječnoj stambenoj zgradi izvan centra, s prosječnim zaposlenjem u državnoj službi i prosječnim željama i nadama zaljubljuje se u susjeda kojega svakoga jutra sreće na stubištu. Osim konvencionalnog "Dobro jutro" ne progovore niti jednu drugu riječ.
S tom ljubavnom pričom, koja se odvija samo u njenoj glavi, ta prosječna žena iskoračit će iz svoje prosječnosti i preobraziti se u potpuno drugačiju osobu, a zbivanja u romanu pretvorit će se u napetu psihološku dramu. Ovo je roman o samoći, nevidljivosti i otuđenju, i ne samo u velikim stambenim zgradama gdje nitko nikoga ne poznaje, nego i u okviru obitelji i među prijateljima.Na puno mjesta u romanu glasno ćemo se nasmijati, ali na nekima će nam od nelagode zastati knedla u grlu.
Kad priču priča luđak, to može biti komično, ili strašno, ali to često implicira i jedan neugodan zaključak: taj luđak ponekad opasno nalikuje nama samima.

8. IVICA IVANIŠEVIĆ, PRIMAVERA

Priča u čijem su središtu trojica braće, a zbiva se u Splitu o blagdanu Svetoga Duje 1939. godine. Ivanišević u njoj majstorski stavlja na pozornicu uvjerljive, životne likove i upravlja napetim zapletom u kojem ima i crkve i vojske, i inspektora i revolucionara, i ljubavi i preljuba, i bombi i procesija, i brižnih majki i požrtvovne braće, i još mnogo toga. Priča je to puna duhovitosti i topline, a nimalo patetična ni šablonizirana, koja je u ovom kratkom razdoblju od objavljivanja već osvojila čitatelje i kritiku.

9. TONY PARSONS, TORBA ZA UBOJSTVO

Prije dvadeset godina sedmorica imućnih učenika ekskluzivne privatne škole Potter’s Field postala su dobri prijatelji. Sad su, jedan za drugim, počeli umirati iznimno nasilnom smrću.
Istražitelj Max Wolfe tek se nedavno pridružio Odjelu za ubojstva londonske postaje West End Central, na adresi Savile Row br. 27. Wolfe slijedi krvav trag od pokrajnjih uličica i jarko osvijetljenih gradskih ulica do najmračnijih zakutaka interneta, sve do koridora moći.
Dok se leševi gomilaju, Max spoznaje da je ubojica sve bliže svemu – i svima – koje on voli. Ubrzo se ne bori samo za pravdu nego i za goli život.

10. LIANE MORIARTY, SUPRUGOVA TAJNA

Majka troje djece i John-Paulova supruga Cecilia na tavanu pronalazi staru omotnicu. Rukopisom njezina supruga piše: otvoriti samo u slučaju moje smrti.
Otvara ga iz znatiželje i vrijeme stane. John-Paul u pismu priznaje strašnu pogrešku koja bi, kada bi se otkrila, uništila njihovu obitelj kao i živote drugih.
Cecilia želi ispravno postupiti, ali ispravno prema komu? Ako zaštiti svoju obitelj ne govoreći ništa, istina će ju izjedati. No ako otkrije suprugovu tajnu, povrijedit će one koje najviše voli…

 

 

TOP LISTA PUBLICISTIKE

 1. Kenan Crnkić, Pazi kojeg vuka hraniš
 2. Ana Bučević, U vortexu ostvarenih želja
 3. Ayaan Hirsi Ali, Heretkinja – Zašto je islamu smjesta nužna reforma
 4. Todd Spehr, Dražen – život i ostavština košarkaškog Mozarta
 5. Anita Moorjani, Ponovno rođena

 

TOP LISTA KNJIGA ZA DJECU:

 1. Jeff Kinney, Gregov dnevnik
 2. Laura Dockrill, Darcy Burdock
 3. Stephan Pastis, Timi promašaj
 4. Sanja Pilić, Priče o Maši
 5. David Walliams, Dječak u haljini

 

TOP LISTA FILMOVA:

 1. Povratnik (2015., A. G. Inarritu)
 2. Pad Londona (2016., B. Najafi)
 3. Soba (2015., L. Abrahamson)
 4. Zločinački um (2016., A. Vromen)
 5. Moje grčko vjenčanje 2 (2016., K. Jones)

 

Zimsko radno vrijeme:
radnim danom:
8-19:30
subotom:
8-12

Ljetno radno vrijeme:
(19. lipnja – 4. rujna):
ponedjeljak, srijeda:
13.30-20.30
utorak, čet
vrtak, petak:
7.30-15.30
prva subota u mjesecu:
8.00-12.00

Narodna Knjižnica Omiš, PUNTA 1, 21310 Omiš tel: 021/757 192, 757 194 fax: 021/757-194  |  Izrada i održavanje