Nakladnička djelatnost

Narodna knjižnica Omiš pokrenula je nakladničku djelatnost.Osnovna ideja je potaknuti mlade talente s područja Grada Omiša na stvaralaštvo i razvijati lokalno-zavičajnu literaturu na području koje je dalo velika imena hrvatskoj književnosti (Pupačić, Kaštelan, Miličević, Katušić, Ivanišević, A. Novaković…) Iz ovih razloga knjižnica pokreće vlastitu biblioteku pod nazivom "Kuća sretnog čovjeka". Naziv je preuzet : s istoimene renesansne kuće nazvane tako zbog natpisa na lučnom nadvratniku pisanom latinskim jezikom, koji u prijevodu glasi :"Zahvaljujem ti, Gospode, što sam bio na ovome svijetu."

Naši talentirani sretnici poput Franke Kovačević nagrađeni su time da im knjižnica o svom trošku tiska knjigu na ponos i njih (autora), i nas koji knjige čuvamo za slijedeće generacije kao trajnu vrijednost i podsjetnik na vrijeme u kojem smo živjeli.Dakle, ovo je prva knjiga naše novopokrenute biblioteke, a nadamo se da ćemo jednom godišnje tiskati bar jedan naslov vrijednog sadržaja.Ova prva knjiga u našoj biblioteci je zbirka poezije, a upravo njegovanje poezije kao zapostavljenog žanra u našem vremenu je jedna od naših važnih zadaća.Knjigu je ilustrirala sama autorica, lektorirala je prof. Ivana Vlahović, a recenziju je napisao hrvatski književnik Alojz Majetić, koji je i predstavio knjigu u prepunom prostoru Narodne knjižnice Omiš povodom Dana Grada, 18. svibnja 2007.g.

Putopisi Vedrana Bađuna „O judima , o beštijama, o guštima, o spizi“izašli su iz tiska krajem 2009.g. u nakladi biblioteke „Kuća sretnog čovjeka“ Narodne knjižnice Omiš. Knjiga je predstavljena javnosti 19.prosinca 2009.g. uz zorni foto zapis s Vedranovih putovanja kojeg smo projicirali na zidu. Putopise je predstavio Robert Pauletić , i sam autor dvaju iznimno čitanih putopisa, enigmatičar i novinar. Pauletić je pohvalio uvjerljivost tekstova i fotografija  iz raznih djelova svijeta spomenuvši pri tom svog prijatelja Stipu Božića koji je na kritike svojih snimki i reportaža s vrha Mount Everesta pozvao „profesionalce“ da se prvo popnu na Mount Everest kako bi napravili bolju snimku.
Sam putopis je utoliko živ i zanimljiv jer je istinski doživljaj autora koji je živio u prašumi s plemenima, družio se s ljudožderima, plivao s krokodilima, suprostavljao se slonovima, isprobavao u Mexicu, Singaporeu, Pupi , Papua Nova Guinea, Thailandu i drugim egzotičnim djelovima svijeta razna jela koje većina ljudi ne bi ni u snu probala...Predstavljanje knjige uljepšano je svirkom Vedranovih prijatelja iz kluba „Pit bull“ na autohtonim brazilskim instrumentima i sve popularnijom capoeirom - brazilskom borilačkom vještinom s elementima plesa.

Zimsko radno vrijeme:
radnim danom:
8-19:30
subotom:
8-12

Ljetno radno vrijeme:
(19. lipnja – 4. rujna):
ponedjeljak, srijeda:
13.30-20.30
utorak, čet
vrtak, petak:
7.30-15.30
prva subota u mjesecu:
8.00-12.00

Narodna Knjižnica Omiš, PUNTA 1, 21310 Omiš tel: 021/757 192, 757 194 fax: 021/757-194  |  Izrada i održavanje